Bowden Street Basin

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

Background

The City is working in partnership with Water Corporation WA and the local community to design a concept plan for the transformation of the Bowden Street drainage basin into a useable community asset.

The Bowden Street Compensating Basin is located in the suburb of Bayswater in an area with limited Public Open Space. The basin has been identified as a potential site for transformation into accessible asset for the local community.

The site is approximately one hectare and is located within a residential area. The design must consider:

  • Alignment with the City's Biodiversity Strategy
  • Retaining or improving the drainage capacity of the site which serves as a stormwater conveyance asset
  • Contributing to the City's urban forest and tree canopy targets
  • Its use a multi-purpose site for drainage purposes and public open space

Why are we transforming the site?

Bowden Street Compensating Basin is owned and managed by Water Corporation WA and was chosen for inclusion in the Drainage for Liveability Program; a collaborative project between Water Corporation and the Department of Water and Environmental Regulation. This program aims to work with the communities to transform stormwater drains to increase green space in urban environments. The Bowden Street Compensating Basin has the potential to be converted into a safe haven for wildlife, while being a useable public open space to allow community connection with nature.

Consultation

In-person

The project, in its early stages sought to engage with community members in close proximity to the site. An initial consultation process to inform the draft concept design for the site was held at the site on Tuesday 7th September from 5:00pm, facilitated by the City of Bayswater and Water Corporation as well as consultants from Urbaqua and RealmStudios, who have been engaged to develop the concept plan. Thank you to everyone who participated.

Another engagement was hosted at the City of Bayswater's civic centre to discuss preliminary design sketches on Monday the 22nd November.

On-line

The community are welcome to provide feedback by leaving an image or comment on the ideas board found below. Feedback could include what current issues there are at the site or what you would like to see considered into the design. While all feedback will be considered, there are a number of constraints at the site such as preserving its ability to function as a stormwater drain.

How can I get involved?

If you would like to provide input, please add your ideas or register your interest to stay up to date on opportunities to participate. It is anticipated that once a draft design is created, this will be uploaded to this page for public comment, please register below to be notified.

Next Steps

Initial consultation with the community and investigating site constraints will provide input for the development of a draft concept design for the site, which will be further refined with subsequent formal engagement with the broader community. The development of a final landscape concept design will be the first step in the transformation process for the site.

Stay up to date

You can register below to receive update emails as the project progresses, including engagement opportunities.

Background

The City is working in partnership with Water Corporation WA and the local community to design a concept plan for the transformation of the Bowden Street drainage basin into a useable community asset.

The Bowden Street Compensating Basin is located in the suburb of Bayswater in an area with limited Public Open Space. The basin has been identified as a potential site for transformation into accessible asset for the local community.

The site is approximately one hectare and is located within a residential area. The design must consider:

  • Alignment with the City's Biodiversity Strategy
  • Retaining or improving the drainage capacity of the site which serves as a stormwater conveyance asset
  • Contributing to the City's urban forest and tree canopy targets
  • Its use a multi-purpose site for drainage purposes and public open space

Why are we transforming the site?

Bowden Street Compensating Basin is owned and managed by Water Corporation WA and was chosen for inclusion in the Drainage for Liveability Program; a collaborative project between Water Corporation and the Department of Water and Environmental Regulation. This program aims to work with the communities to transform stormwater drains to increase green space in urban environments. The Bowden Street Compensating Basin has the potential to be converted into a safe haven for wildlife, while being a useable public open space to allow community connection with nature.

Consultation

In-person

The project, in its early stages sought to engage with community members in close proximity to the site. An initial consultation process to inform the draft concept design for the site was held at the site on Tuesday 7th September from 5:00pm, facilitated by the City of Bayswater and Water Corporation as well as consultants from Urbaqua and RealmStudios, who have been engaged to develop the concept plan. Thank you to everyone who participated.

Another engagement was hosted at the City of Bayswater's civic centre to discuss preliminary design sketches on Monday the 22nd November.

On-line

The community are welcome to provide feedback by leaving an image or comment on the ideas board found below. Feedback could include what current issues there are at the site or what you would like to see considered into the design. While all feedback will be considered, there are a number of constraints at the site such as preserving its ability to function as a stormwater drain.

How can I get involved?

If you would like to provide input, please add your ideas or register your interest to stay up to date on opportunities to participate. It is anticipated that once a draft design is created, this will be uploaded to this page for public comment, please register below to be notified.

Next Steps

Initial consultation with the community and investigating site constraints will provide input for the development of a draft concept design for the site, which will be further refined with subsequent formal engagement with the broader community. The development of a final landscape concept design will be the first step in the transformation process for the site.

Stay up to date

You can register below to receive update emails as the project progresses, including engagement opportunities.

Page last updated: 24 Nov 2021, 10:13 AM