Bert Wright Park Concept Plan

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

Consultation has concluded

Bert Wright Park from Olfe Street

Bert Wright Park is the main public space in Bayswater town centre, located at the corner of King William Street and Olfe Street. Since mid-2020, the City and our community partners have been progressing a number of activation projects in the park that have been identified through community requests. These include a shade structure, a community garden, trialling of a new cafe and support for the ongoing Bayswater Growers' Market. To ensure the best outcome for each of these projects and to consider the park more holistically, a draft Concept Plan has been developed.

Following an extensive co-design process with these project partners, taking into account the specific needs of each project and how they interact with each other, the City has now sought feedback on the draft concept plan from local residents and users of the park.

The concept plan aims to support the activation of the Bayswater town centre.

Design

The concept plan is available to view in the document library.

Key changes to the space proposed in the concept plan include:

  • Approximately 30 additional trees to be planted (with consultation on replacement of palms with trees with greater canopy cover and environmental value being undertaken)
  • Upgraded garden frontages to the library and community centre (undertaken by the City utilising plans developed by Josh Byrne and Associates)
  • A relocated sandpit and play area to enable children of different ages to play in the one, improved play area
  • Increased open and green spaces, and improved 'flow' due to consolidation of play areas and realigned footpaths
  • Increased accessibility with better connected footpaths, accessible picnic tables and barbecue, and ramp access to the cafe.

For more information on the design please see the Frequently Asked Questions.

How can I get involved?

Engagement on the draft plan is now closed, and submissions have been considered. A report recommending adoption of the amended plan was presented to Council at its meeting of 27 July 2021, and is available here (page 201).

At the Ordinary Council Meeting of 27 July Council did adopt the draft Bert Wright Park Concept Plan as detailed in the report and shown in the document library (above right) It also approved the reallocation of $20,000 from the Bayswater Library/Bert Wright Park Sculpture to implement the concept plan at Bert Wright Park.

What's next?

Resulting improvements to the park are scheduled to be completed by the end of 2021.

If you have any questions or queries about the concept plan please get in touch with the City's Place Manager for Bayswater town centre at emma.snow@bayswater.wa.gov.au

Bert Wright Park is the main public space in Bayswater town centre, located at the corner of King William Street and Olfe Street. Since mid-2020, the City and our community partners have been progressing a number of activation projects in the park that have been identified through community requests. These include a shade structure, a community garden, trialling of a new cafe and support for the ongoing Bayswater Growers' Market. To ensure the best outcome for each of these projects and to consider the park more holistically, a draft Concept Plan has been developed.

Following an extensive co-design process with these project partners, taking into account the specific needs of each project and how they interact with each other, the City has now sought feedback on the draft concept plan from local residents and users of the park.

The concept plan aims to support the activation of the Bayswater town centre.

Design

The concept plan is available to view in the document library.

Key changes to the space proposed in the concept plan include:

  • Approximately 30 additional trees to be planted (with consultation on replacement of palms with trees with greater canopy cover and environmental value being undertaken)
  • Upgraded garden frontages to the library and community centre (undertaken by the City utilising plans developed by Josh Byrne and Associates)
  • A relocated sandpit and play area to enable children of different ages to play in the one, improved play area
  • Increased open and green spaces, and improved 'flow' due to consolidation of play areas and realigned footpaths
  • Increased accessibility with better connected footpaths, accessible picnic tables and barbecue, and ramp access to the cafe.

For more information on the design please see the Frequently Asked Questions.

How can I get involved?

Engagement on the draft plan is now closed, and submissions have been considered. A report recommending adoption of the amended plan was presented to Council at its meeting of 27 July 2021, and is available here (page 201).

At the Ordinary Council Meeting of 27 July Council did adopt the draft Bert Wright Park Concept Plan as detailed in the report and shown in the document library (above right) It also approved the reallocation of $20,000 from the Bayswater Library/Bert Wright Park Sculpture to implement the concept plan at Bert Wright Park.

What's next?

Resulting improvements to the park are scheduled to be completed by the end of 2021.

If you have any questions or queries about the concept plan please get in touch with the City's Place Manager for Bayswater town centre at emma.snow@bayswater.wa.gov.au

  • CLOSED: This survey has concluded.

    The local community and users of the park are invited to provide feedback on the draft Bert Wright Park Concept Plan.

    Please review the plan here

    Key changes proposed in the concept plan for this space are as follows:

    • Approximately 30 additional trees to be planted (with consultation on replacement of palms with trees with greater canopy cover and environmental value being undertaken)
    • Upgraded garden frontages to the library and community centre (undertaken by the City utilising plans developed by Josh Byrne and Associates)
    • A relocated sandpit and play area to enable children of different ages to play in the one, improved play area
    • Increased open and green spaces, and improved 'flow' due to consolidation of play areas and realigned footpaths
    • Increased accessibility with better connected footpaths, accessible picnic tables and barbecue, and ramp access to the cafe.
    Consultation has concluded
    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link